Філія "Зміївське лісове господарство"

ДП "ЛІСИ УКРАЇНИ"

Харківське обласне управління лісового та мисливського господарства

Державне агентство лісових ресурсів України

Офіційний сайт Зміївської райдержадміністрації

Зміївська районна рада

Харківська обласна державна адміністрація

Урядовий портал

Верховна Рада

Президент України

НПП «Гомільшанські ліси»

Майбутнє лісу у твоїх руках

Всім нам не раз доводилося бувати в лісі, відчувати аромат столітніх сосен, дубів, квітів та трав. Вся ця краса так і заманює до себе, разом з чистим повітрям вдихає в тебе життя з чистими думками. Але з кожним днем все більше знищується флора, життєдіяльність людини не завжди сприяє гармонічному розвитку та збереженню лісових насаджень, що в подальшому може призвести до катастрофічних наслідків для планети Земля.

Відродження лісу — процес безперервний : збір насіння — вирощування та обробка сіянців — висадка їх у грунт — збереження молодняка ...  І для того, щоб буяли зелені шати, необхідно декілька сотень років.

З метою збереження зеленого довкілля у 1971 році Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй резолюцією A/RES/67/200 проголосила 21 березня Міжнародним днем лісів. В цей день по всьому світу висаджуються молоді сажанці дерев та кущів.

Ініціатором проведення даного заходу в Зміївському районі виступило Державне підприємство «Зміївське лісове господарство». До участі в акції долучився  Зміївський районний центр зайнятості, Зміївська районна громадська організація «Спілка ветеранів АТО», Зміївський районний  військовий комісаріат.

 

 Так, 21 березня 2017 року, на території державного підприємства «Зміївське лісове господарство» було проведено акцію, приурочену до Міжнародного дня лісів. У заході прийняли участь фахівці державного підприємства «Зміївське лісове господарство», Зміївського районного центру зайнятості, військовослужбовці Зміївського районного військового комісаріату, представники Зміївської районної громадської організації «Спілка ветеранів АТО», демобілізовані учасники АТО та безробітні, які перебувають на обліку  в Зміївському районному центрі зайнятості.

Фахівці лісгоспу ознайомили присутніх із правилами садіння лісу під «меч  Колесова» – спеціального знаряддя праці лісівників, на особистому прикладі показали техніку висадки саджанців. До речі, весь посадковий матеріал виключно власний, вирощений фахівцями державного підприємства «Зміївське лісове господарство».

Озброєні теоретичними знаннями, учасники заходу почали застосовувати їх на практиці. Було висаджено більше 15000 саджанців соснових дерев на площі 1,8 Га.

До того часу, як цю площу з висадженими сіянцями назвуть територією, вкритою лісом, пройде, як мінімум 7 років, а зрілості ці крихітні сосни набудуть через 80 років.

Кожен учасник заходу   вніс особистий внесок у почесну і потрібну справу – створення лісу, який стане доброю згадкою для майбутніх поколінь.

Головна мета даного заходу для лісівників – переконати людей, наскільки важливу роль в житті людини виконують ліси, розповісти, що вони є легенями нашої планети, мають економічну, екологічну та соціальну функції, довести до свідомості населення, чому їх потрібно примножувати та зберігати.

Поза сумнівом, Всеукраїнська акція «Майбутнє лісу в твоїх руках. Посади своє дерево» є неоціненним вкладом у примноження лісових багатств району. Кожний, хто залучився до цієї акції, назавжди запам’ятає цей день. І , можливо, через декілька років, хто-небудь, завітавши до прекрасного лісу на Зміївщині, з гордістю скаже своїм дітям та онукам: «Цей ліс був посаджений за моєю участю!» та згадає ті маленькі саджанці сосни, з яких виросли красуні – сосни.